Ενημέρωση

1ο Διεθνές Επεμβατικό Συνέδριο Καρδιολογίας – ICE 2022

Στα πλαίσια του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου Επεμβατικής Καρδιολογίας που διοργάνωσε η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία σε συνεργασία με τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο και που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης, στις 02-04/12/2022, ο Δρ. Φώτιος Μητρόπουλος,ως επίτιμος καλεσμένος, παρέθεσε ομιλία στην Ενότητα Δυσλειτουργία Χειρουργικά Τοποθετημένης Βιολογικής Βαλβίδος με εξειδικευμένο θέμα από την άποψη του καρδιοχειρούργου: Το redo-έχει θέση?

14ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργών Θώρακος-Καρδίας-Αγγείων

Στα πλαίσια του 14ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργών Θώρακος – Καρδιάς – Αγγείων, που πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη, στις 24 – 26/11/2022, ο Δρ. Φώτιος Μητρόπουλος,ως επίτιμος καλεσμένος, παρέθεσε ομιλία στην Ενότητα Χειρουργική της αορτικής ρίζας αναλύοντας επιστημονικά την Διαχείριση της Αορτικής Ρίζας σε Σύνδρομο Marfan.

Διεθνές Καρδιολογικό Συνέδριο

Στα πλαίσια του Διεθνούς Καρδιολογικού Συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε στις 20-22/10 2022, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας σε συνεργασία με τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο, ο Δρ. Φώτιος Μητρόπουλος, επίσημος προσκεκλημένος, συμμετείχε στο Προεδρείο της Ενότητας: Συγγενείς Καρδιοπάθειες Ενηλίκων.

Ελπί(δο)ς Καρδιολογική Διημερίδα
Καρδιακή Ανεπάρκεια και συννοσηρότητες:
Διαγνωστική προσπέλαση και θεραπευτικές επιλογές

Στα πλαίσια του Καρδιολογικής Διημερίδας Ελπίδος που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Divani Caravel, Αθήνα, στις 16-17 Σεπτεμβρίου 2022, υπό την αιγίδα της Καρδιολογικής Κλινικής ΓΝΑ «Η Ελπίς», της Εταιρείας Μελέτης Καρδιαγγειακών Παθήσεων, της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και του Εταιρείας Μελέτης και Έρευνας της Καρδιακής Ανεπάρκειας ο Δρ. Φώτιος Μητρόπουλος, επίτιμος καλεσμένος, συμμετείχε ως σχολιαστής στην επιστημονική ενότητα διαλέξεων Καρδιακή Ανεπάρκεια και Βαλβιδοπάθειες.

20ο Καρδιολογικό Συνέδριο «Γέφυρα Καρδιολογίας» με Διεθνή Συμμετοχή

Στα πλαίσια του 20ου Καρδιολογικού Συνεδρίου «Γέφυρα Καρδιολογίας» που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό & Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών στην Πάτρα στις 09-11 Σεπτεμβρίου 2022, υπό την αιγίδα της Πανεπιστημιακής Κλινικής του Πανεπιστημίου Πατρών και του Ελληνικού Ινστιτούτου Καρδιολογίας ο Δρ. Φώτιος Μητρόπουλος, επίτιμος καλεσμένος συμμετείχε ως σχολιαστής στις επιστημονικές ενότητες διαλέξεων Χρόνια Στεφανιαία Σύνδρομα καθώς και Διαδραστική Συνέδρια με τους Καρδιοχειρουργούς – Παρουσιάστε το περιστατικό σας.

6ο Διεθνές Συνέδριο Καρδιολογίας & Καρδιοχειρουργικής Συγγενών Καρδιοπαθειών

Στα πλαίσια του 6ου Διεθνούς Συνεδρίου Καρδιολογίας & Καρδιοχειρουργικής Συγγενών Καρδιοπαθειών που διοργανώθηκε στην Αθήνα στις 02-03 Απριλίου 2022, υπό την αιγίδα της Καρδιολογικής και των Α’ & Β´ Καρδιοχειρουργικών Κλινικών Παίδων, Ενηλίκων & Συγγενών Καρδιοπαθειών του νοσοκομείου ΜΗΤΕΡΑ, Όμιλος ΥΓΕΙΑ ο Δρ. Φώτιος Μητρόπουλος, μέλος του Προεδρείου και Οργανωτικής & Επιστημονικής Επιτροπής, παρέθεσε ομιλία και την επιστημονική του προσέγγιση στο πολύ μείζον θέμα «Μηχανική Υποστήριξη στην τελικού σταδίου καρδιακή ανεπάρκεια απότοκη Συγγενούς Καρδιοπάθειας».

Σύγχρονη Νεογνική Παιδικαρδιοχειρουργικη

Η 14η Φεβρουαρίου έχει θεσπιστεί παγκοσμίως ως η ιδιαίτερη Ημέρα Ενημέρωσης & Ευαισθητοποίησης για τις Συγγενείς Καρδιοπάθειες. Με την ανθρώπινη καρδιά να αποτελεί το ζωτικό μας όργανο οι ερωτήσεις και και οι προβληματισμοί, όταν αυτή θα πρέπει να χειρουργηθεί, είναι κρίσιμες και πολυάριθμες. Ειδικά όταν πρόκειται για την καρδιά παιδιών και νεογνών.
Ο Δρ. Φώτιος Μητρόπουλος καλεσμένος στην ενημερωτική εκπομπή του Σκαι «Σήμερα» δίνει ουσιαστικές απαντήσεις σε αυτό το πολύ ευαίσθητο θέμα της Νεογνικής Καρδιοχειρουργικής

Healthcare Business Awards 2021
 
Στα πλαίσια της διοργάνωσης των Ιατρικών Βραβείων «Healthcare Business Awards»,  τα οποία πραγματοποιήθηκαν την Δευτέρα 20/09/2021 υπό την αιγίδα της εταιρίας Boussias Communication Group
ο Δρ. Φώτιος Α. Μητρόπουλος,  για δεύτερη συνεχόμενη χρόνια έλαβε την τιμητική διάκριση του Bronze Award 
στην Ενότητα Καινοτομία/Πρωτοπορία
και στην Επιστημονική Κατηγορία
Πρωτοπορία στην Χειρουργική Αντιμετώπιση Παθήσεων. Το βραβείο αφορά την Χειρουργική Αντιμετώπιση της Λοιμώδους Ενδοκαρδίτιδας (Aspergillus Endocarditis). Μια ακραίως απαιτητική και σύμπλοκη περίπτωση ασθενους με δομική καρδιακή νόσο και πολλαπλές (7) επανεγχειρήσεις διαμέσου Κλασικής Μέσης Στερνοτομής.
Στο 19ο ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ (με διεθνή συμμετοχή) Γέφυρα Καρδιολογίας 2021,  που διεξήχθει στην Πάτρα, 03-05/09/2021, ο Δρ. Φώτης Μητρόπουλος συμμετείχε ως σχολιαστής στις παρακάτω επιστημονικές ενότητες:
 
1) Επεμβατική Καρδιολογία & Καρδιοχειρουργική Προεδρείο: Ε. Βαβουρανάκης, Δ. Ηλιόπουλος, Γ. Χάχαλης 
• Πολυαγγειακή στεφανιαία νόσος: Πότε θα κάνω αγγειοπλαστική – Σ. Πατσιλινάκος 
• Eπαναιμάτωση στη σταθερή στεφανιαία νόσο: υπερεκτιμημένη ή αδικημένη – Π. Ξαπλαντέρης 
• TAVI: Που βρισκόμαστε στο διεθνές περιβάλλον σε σχέση με την Ελληνική πραγματικότητα – Κ. Τούτουζας
• Πολυαγγειακή στεφανιαία νόσος: πότε θα κάνω αορτοστεφανιαία παράκαμψη – Δ. Αγγουράς
• Χρόνια ολική απόφραξη μοσχευμάτων: θεραπευτικές επιλογές – Ι. Τσιαφούτης
• Αγγειοπλαστική στελέχους: που βρισκόμαστε; – Μ. Χαμηλός 
• Ενδείξεις, timing και τεχνικές χειρουργικής επέμβασης σε ασθενή με λοιμώδη ενδοκαρδίτιδα Γ. Παττακός Σχολιαστές: Κ. Θεοδωρόπουλος, Φ. Μητρόπουλος, Ι. Παναγιωτόπουλος, Ν. Χαροκόπος 
 
2). Διαδραστική Συνεδρία με τους Καρδιοχειρουργούς
Παρουσιάστε το περιστατικό σας
Προεδρείο: Γ. Χάχαλης, Α. Δαμέλου, Ι. Γουδέβενος
• Ν. Γράψας
• Ι. Χριστοδούλου
• Γ. Αλμπάνης 
• Α. Παπαγεωργίου 
• Ε. Κουφού 
• Β. Μπλάνη 
Σχολιαστές: Δ. Ηλιόπουλος, Φ. Μητρόπουλος, Ν. Μπαϊκούσης, Ι. Παναγιωτόπουλος, Γ. Παττακός, Ν. Χαροκόπος
Ο Δρ. Φώτης Μητρόπουλος κατόπιν πρόσκλησης, στα πλαίσια του 30ου Συνεδρίου «Pulse and Cardioelectrics 2021», που διεξήχθει στις 11-13.06.2021 και  υπό την αιγίδα της Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου Κρήτης, παρέθεσε ομιλία με θέμα:
 
Τομέας
Διακεκριμένες Διαλέξεις 

Ειδικά Αντικείμενα Υψηλής Κλινικής Σημασίας

 

Η χειρουργική συγγενών καρδιακών παθήσεων στους ενηλίκους
Μηνύματα από την τρέχουσα εμπειρία

Η Ελληνική Εταιρεία Χειρουργών Θώρακος – Καρδιάς – Αγγείων (Ε.Ε.Χ.Θ.Κ.Α.) διοργάνωσε σε συνεργασία με την Κλινική Χειρουργικής Καρδιάς – Θώρακα του Τμήματος Ιατρικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης το 12ο Συμπόσιο των Ομάδων Εργασίας. 

Το Συμπόσιο έλαβε χώρα στις 25-26 Ιουνίου του 2021 στην Αλεξανδρούπολη και ο Δρ. Φώτιος Μητρόπουλος παραβρέθηκε και συμμετείχε ως επίτιμος προσκεκλημένος.
Ομιλία που παρέθεσε ο Δρ. φώτιος Μητρόπουλος μετά από πρόσκληση του 
Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιαγγειακών Παθήσεων, της Αγγειοχειρουργικής Κλινικής Γ.Ν.Α «ΚΑΤ» και της Καρδιολογικής Κλινικής Γ.Ν.Α «ΚΑΤ» και υπό την αιγίδα της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και της Ελληνικής Εταιρείας Αγγειακής & Ενδαγγειακής Χειρουργικής στην 2η Διημερίδα ΚΑΤ (Καρδιά Αγγεία Τρέχουσες Εξελίξεις) που πραγματοποιήθηκε στις 28-29 Μαΐου 2021 στο ξενοδοχείο Semiramis.
Θέμα της ομιλίας του:
ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΒΑΛΒΙΔΟΠΑΘΕΙΩΝ
• TAVI απαραίτητο σε νοσοκομείο με Καρδιοχειρουργική Κλινική. Υπερβολή ή Όχι;
Συμμετοχή του Δρ. Φώτιου Μητρόπουλου στο Συντονιστικό Επιτελείο Ομιλητών του 11ου Συνεδρίου Διακαθετηριακής Θεραπείας Καρδιακών Βαλβιδοπαθειών «Transcatheter Heart Valves 2021», του Τμήματος Διαδερμικών Βαλβίδων & της Β´ Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ υπό την αιγίδα του Heal Academy στις 22 & 23 Μαίου 2021. 

Άρθρο του Δρ. Φώτιου Μητρόπουλου στο ενημερωτικό σάιτ skai.gr με αφορμή την 14η Φεβρουαρίου – Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης & Ενημέρωσης για τις Συγγενείς Καρδιοπάθειες και με θέμα «Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική στις Συγγενείς Καρδιοπάθειες Παίδων & Ενηλίκων».

Συνέντευξη του Δρ. Φώτιου Μητρόπουλου στην ενημερωτική εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Αντέννα, «Καλημέρα Ελλάδα» με τον Κ. Γιώργο Παπαδάκη και με θέμα «Συγγενείς Καρδιοπάθειες Νεογνών- Παίδων & Ενηλίκων – Η Νέα Εποχή στην αντιμετώπιση τους».

Ο Δρ. Φώτης Μητρόπουλος μοιράζεται μαζί σας την συζήτηση του με τον Κ. Γιάννη Ντσούνο & τον Κ. Χρήστο Κούτρα στην εκπομπή του Σκαι «Οι Αταίριαστοι» στις 18/12/2020 με κύριο άξονα την φύση & αιτιολογία των Συγγενών Καρδιοπαθειών και την εφαρμογή της Ελάχιστα Επεμβατικής Καρδιοχειρουργικής στην θεραπεία τους αναλύοντας τα σημαντικά οφέλη και πλεονεκτήματα αυτής για τον ασθενή.

Στα πλαίσια του 13ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργών Θώρακος-Καρδιάς-Αγγείων που διεξήχθη στις 05-07/11/2020 διαδικτυακά λόγω των νέων περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση του Covid19, ο Δρ. Φώτιος Μητρόπουλος παρέθεσε ομιλία με θέμα:

Νόσος Ebstein

Χειρουργική Διόρθωση – Τεχνικές & Αποτελέσματα

Στα πλαίσια της φετινής διοργάνωσης του θεσμού Healthcare Business Awards 2020, υπό την αιγίδα της Boussias Communication Group, ο Δρ. Φωτιος Μητρόπουλος δέχτηκε την τιμητική επιβράβευση του με το ​Χρυσό Βραβείο​ στην κατηγορία ​Πρωτοπορία στην Χειρουργική Αντιμετώπιση Παθήσεων​ για την καινοτόμο ​Ελάχιστη Επεμβατική Χειρουργική στις Μεσοκολπικές Επικοινωνίες & στις Συγγενείς Καρδιοπάθειες Παίδων & Ενηλίκων.

Η εξέλιξη στον τομέα της Σύγχρονης Καρδιοχειρουργικής είναι συνεχής και ανοδική.
Οι Συγγενείς Καρδιοπάθειες  και δη εκείνες που χρήζουν εγχειρητικής αποκατάστασης μπορούν πλέον να αντιμετωπιστούν με Ελάχιστα Επεμβατικές Τεχνικές.
Τα πλεονεκτήματα πολλά:

Μικρότερο χειρουργικό  τραύμα 
Λιγότερη απώλεια αίματος κατά την διάρκεια του χειρουργείου 
Μετεγχειρητικοί πόνοι μικρής έντασης 
Συντόμευση χρόνου νοσηλείας 
Άριστο  αισθητικό αποτέλεσμα με απόλυτη ψυχολογική ανάταση για τον ασθενή 
Γρηγορότερη  επιστροφή στην φυσιολογικότητα

Με  ιδιαίτερη χαρά ο Δρ. Φώτιος Μητρόπουλος θέλει να μοιραστεί μαζί σας την πρόσφατη δημοσίευση του ιδίου και της ιατρικής ομάδας του στο «World Journal for Pediatric & Congenital Heart Surgery» όπου παραθέτει ένα ιδιαίτερο  περιστατικό που με την μέθοδο της Ελάχιστα Επεμβατικής Καρδιοχειρουργικής αντιμετωπίστηκε επιτυχώς.

Άρθρο του Ιατρού Φ. Μητρόπουλου στην Ελληνική έκδοση του περιοδικού Esquire (τεύχος Μάιος 2020) με θέμα «Ο Δεκάλογος του σύγχρονου άντρα για μια υγιή καρδιά και μακροβιότητα».

Ομιλία που παρέθεσε ο Ιατρός Φώτιος Α. Μητρόπουλος, στα πλαίσια του 12ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργών Θώρακος, Καρδιάς & Αγγείων, 08/11-10/11 2018, Ζάππειον Μέγαρο, Αθήνα.

Ομιλία που παρέθεσε κατόπιν προσκλήσεως ο Ιατρός Φώτιος Α. Μητρόπουλος στα πλαίσια του 39ου Πανελληνίου Καρδιολογικού Συνεδρίου υπό την αιγίδα της Πανελλήνιας Καρδιολογικής Εταιρίας – 18/10/2018 Hilton Hotel, Αθήνα.

Ευχαριστήρια επιστολή προς κα.Παπαμάρκου -Διευθύντρια Ιδιωτ.Ν.Μητέρα και καρδιοχειρούργο Κ. Φώτιο Μητρόπουλο ΜD, PhD, FACC, FACS &Ίδρυμα «Καρδιές για όλους» στις 30/5/2018 από τον Σύλλογο Βορείου Ελλαδος για Άτομα με Συγγενείς Καρδιοπαθειες.

Ελληνοϊταλική “συμμαχία” για την υποστήριξη του Ιδρύματος Coeurs pour Tous Hellas- Kαρδιές για όλους

NICOLA PIOVANI – ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΟΡΚΟΛΗΣ
ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης
ΤΡΙΤΗ 13 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018, στις 20:30
Δύο κορυφαίοι συνθέτες, ο Νicola Piovani και ο Στέφανος Κορκολής συναντιούνται, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, για τους σκοπούς του Ιδρύματος Coeurs pour Tous Hellas – Καρδιές για Όλους – την Τρίτη 13 Μαρτίου.

Η συνέντευξη που παρέθεσε ο Κ. Φώτιος Α. Μητρόπουλος στο διαδικτυακό κανάλι IATROPEDIA με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Συγγενών Καρδιοπαθειών – 14/02/2018

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Συγγενών Καρδιοπαθειών στις 14 Φεβρουαρίου 2018, ο Αναπλ. Διευθυντής Τμ. Συγγενών Καρδιοπαθειών του Νοσοκομείου ΜΗΤΕΡΑ, Καρδιοχειρουργός Παίδων και Ενηλίκων Φώτιος Μητρόπουλος παρέθεσε συνέντευξη στις 15/02/2018 στο Διαδικτυακό Κανάλι iatropedia.gr Έχοντας πολύ μεγάλη εμπειρία στον συγκεκριμένο τομέα, μίλησε για τις Συγγενείς Καρδιοπάθειες στα παιδιά αλλά και στους ενήλικες περιγράφοντας πολύ προσιτά όλες τις πτυχές τους. Από τα συμπτώματα και διάγνωση τους μέχρι τους τρόπους αντιμετώπισης και επεμβατικής ή χειρουργικής αποκατάστασης τους καθώς και συμβουλές για την οικογένεια και το περιβάλλον αυτών. Έδωσε επίσης πολλές και σημαντικές πληροφορίες και συμβουλές για το Κεφάλαιο Καρδιοπάθειες & Συγγενείς Καρδιοπάθειες στην Ελλάδα με στατιστικές, στοιχεία και φορείς που επικουρούν στην αντιμετώπιση τους.

Μενού